Testa dig själv - Köpberoende eller inte??

Är du i riskzonen för att vara en köpberoende?

Om du svarar ja på minst 3 av frågorna kan du vara köpberoende och kanske behöva få hjälp!

1 Du tänker ständigt på shopping och planerar för var och vad du ska shoppa nästa gång?

2 Så fort du har pengar , även om du har mkt lite pengar så går dessa pengar till shopping?

3 så fort du kommer in i en butik eller ett shopingcenter så könner du ett oförklarligt behov och en oemotståndligt behov till att shopa?

4 Du köper saker du inte behöver, bara för att du måste ha dom, för att uppnå välbehag, kickar och en ruskänsla.
Du köper för mer än vad du har råd med, du bryr dig inte om vilka konsekvenser det får, du misslyckas gång på gång med att finna en balans i ditt shopande?

5 Du shopar för att lindra känslor av stress, oro, ångerst, ensamhet, depression, tomhet för att fylla ditt svarta hål?

6. Du blir nervös, rastlös och irriterad när du inte har möjlighet att shoppa?

7 Du ljuger och manipulerar om hur mkt du har shopat, om vad det har kostat, du klipper bort prislappar,slänger kvitton och gömmer undan det du shoppat.

8 Du har minnesluckor över vad och hur mkt du har shoppat och vad det har kostat, Du glömmer bort i vilka affärer du varit och när du var där?

9 Du känner skuld och skamkänslor över att du shopat som du efteråt tycker är onödigt och oförnuftigt, och du har ångerst över att du gång på gång inte haft kontroll på ditt shoppande?

10 Shopping och tankar kring shopping upptar alltmer av din tid, och påverkar dina relationer till anhöriga/närstående, och även dina arbetsinsatser och relationer   negativt. Du shoppar hellre, eller planerar för shopping, än tillbringar tid tillsammans med din familj/närstående, vänner eller arbetskamrater

11 Du skjuter på betalning av räkningar, låneinbetalningar, låter bli att betala hyran, tar ständiga smslån eller andra lättillgängliga krediter, lånar av andra, begär förskott på lönen, pantsätter egna eller andras saker, övertrasserar konton och krediter.

12 Du börjar begå brott för att ha pengar att shoppa, som t.ex stjäl ur handkassan på jobbet, stjäl från dina barns eller din partners konton, förfalskar namnteckningar, gör inköp på nätet i någon annans namn, förskingrar pengar på jobbet eller från någon förening.


  

Köpberoende kan beskrivas som ett kontinuum, där ditt shoppande börjar som ett normalt beteende, som sedan övergår i ett överdrivet shoppande med ständiga impulsköp, för att efter en tid leda till ett allvarligt beroende med stora negativa konsekvenser där du helt har tappat kontrollen.


fakta har jag tagit rakt upp och ner från www.kopberoende.se






Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0