Köpberoeende

Tänkte börja skriva om ngt  som kanske många tar för en typisk tjejgrej "alla tjejer shopar" Men köpberoende e ngt helt annat än en vanlig shopinggalen tjej.

tänkte först lägga ut lite fakta om detta, sedan berätta varför jag skriver om köpberoende.

Vad är köpberoende

Köpberoende är att använda shopping för att lindra ensamhet, oro, ångest, depression, tomhet, stress. Man shoppar tvångsmässigt för att få ett ökat välbefinnande, oavsett vilka negativa konsekvenser detta får för en själv, för privatekonomin och för anhöriga/närstående.


För köpberoendet är det inte själva varan man köper som ger en kick eller ruskänsla utan det är själva shoppandet. Därför har det ofta ingen betydelse vad eller var man shoppar och den oemotståndliga impulsen att shoppa kan dyka upp i vilken butik som helst, eller när man surfar runt på nätet, läser reklamerbjudanden, eller tittar i postorderkataloger. Många shoppar till sin partner, sina barn eller barnbarn och får även en kick av detta.


Köpberoende kan ses som ett kontinuum, vilket börjar med normalt shoppande utan negativa konsekvenser, och övergår till överdrivet shoppande, man tappar kontrollen och på slutet av en stigande skala etablerar man ett allvarligt beroende.


I början leder det ständiga shoppandet ofta inte till så allvarliga negativa konsekvenser, man shoppar mer än vad man tänkt sig och oftare, man shoppar för allt större belopp för att så småningom helt tappa kontrollen. Efter en tid upptar tankar kring var, vad och när man ska shoppa dygnets alla timmar och gör att man dräneras på energi och man orkar inte engagera sig känslomässigt i sina relationer. Köpberoende leder nu till ensamhet och isolering


I köpberoendet finns också ett stort inslag av kontroll, tillvaron upptas av att kontrollera posten, så att inte anhöriga ser räkningar eller kontoutdrag, att till och med behöva ta ledigt från jobbet för att passa brevbäraren, eller åka hem på lunchen för att ta hand om posten.


Köpberoende går så gott som alltid ut över privatekonomin, man övertrasserar sina konton, man lånar varje månad pengar av andra, man skuldsätter sig på olika lätttillgängliga krediter, t.ex sms-lån, man shoppar upp pengar som ska gå till hyran eller andra räkningar.


Lögn och manipulationer tillhör vardagen för den köpberoende, man gömmer saker som man shoppat, klipper bort prislappar, ljuger om vad eller hur mycket man shoppat för, ljuger om vad man har på sitt konto etc.


Köpberoende är till skillnad från flera andra beroenden "ensamhetens beroende", oftast shoppar man ensam och inte tillsammans med andra, man blir därför dubbelt ensam i sitt köpberoende.


När köpberoendet har eskalerat kan man börja göra kriminella handlingar för att finansiera sitt köpberoende, som t.ex stjäla pengar från handkassan på jobbet, stjäla pengar från sina barns konton, stjäla ur sin partners plånbok, förskingra pengar från jobbet, göra bedrägerier som urkundsförfalskning, stjäla från sitt jobb. Vi detta stadium ger shoppingaktiviteterna inte längre någon kick, utan nattsvart ångest, skam och skuld slår tillbaka på en gång och ständiga utageranden blir ett sätt att döva dessa känslor och en längtan tillbaka till ruset som man en gång kände. Självmord eller tankar kring självmord kan nu bli sista utvägen då livet blivit ohanterligt.


Aktuell hjärnforskning visar att alla typer av beroenden förändrar hjärnan på likartat sätt.

Köpberoendet triggar igång hjärnans belöningssystem och frigör dopamin - man får en kick och ruskänsla. Missbruket kidnappar också vår förmåga att styra impulser och fatta rationella beslut. Efter ett tag upphör den egna produktionen av dopamin och detta leder till en konstant depression och håglöshet med bristande initiativkraft och motivation. Denna känsla skapar det oemotståndliga köpsuget. Köpberoendet kan därmed betraktas som ett sätt att självmedicinera och vid detta stadium har missbruket tagit över allt förnuftsmässigt beslutsfattande och medför flera av ovanstående negativa konsekvenser i tillvaron.


Fakta om Köpberoende

"Oavsett vilket missbruk det är fråga om engagerar sig varje missbrukare i en relation till ett objekt eller en händelse för att åstadkomma en önskad sinnesförändring" (Craig Nakken)


Att shoppa är något som människor över hela världen gör, men forskning från framför allt USA visar att det finns individer vars köpberoende leder till extrem tvångsshopping och förorsakar ångest, lidande och allvarlig försämring av hälsa och välmående. Ett tvångsmässigt shoppande är alltid förenat med en tillfällig känsla av lyckorus- en känsla av att vara "hög", men leder alltid efter en längre tids beroende till en nattsvart känsla av skuld, skam och ångest. "Alla människor har en längtan efter att vara lyckliga och harmoniska. Emellanåt får de flesta av os uppleva detta tillstånd, men sedan kan känslan försvinna, bara för att återkomma vid ett senare tillfälle. När den lämnar oss upplever vi vemod och till och med sorg. Detta är livets naturliga cykler. Missbruk kan ses som ett försök att kontrollera dessa onkontrollerbara cykler."(Craig Nakken)



 Orsaker bakom köpberoende Köpberoende är ett fenomen som har blivt allt mer omtalat genom åren. Forskare från USA och England är eniga om att det är ett okontrollerat och återkommande beteende som skapar ekonomiska och sociala problem hos de drabbade. Teorierna om bakomliggande orsaker går i sär.
   Aktuell forskning
I oktober 2006 publicerades den största randomiserade studie (Koran et al)som någonsin gjorts i USA och den visar att på 5.8 % av den amerikanska befolkningen är köpberoende. Redan en förekomst på 2% innebär ett allvarligt folkhälsoproblem och gör att Folkhälsoinstitutet ska initiera forskning och föreslå behandling. Det finns idag tre olika inriktningar,
  • att det är ett beteendeberoende jämförbart med t.ex spelberoende
  • att det är ett tvångssyndrom
  • att det är en impulskontrollstörning
Det är vanligt att det finns olika förklaringsgrunder och att man diskuterar vad som är orsak och verkan på det stadium som forskningen befinner sig. Denna diskussion fanns en gång i tiden även kring alkoholism och senare kring spelberoende. Aktuell hjärnforskning visar att alla typer av beroenden förändrar hjärnan på likartat sätt. "Beroendet är en kronisk hjärnsjukdom och missbruket kan ofta fungera som självmedicinering." (SVD 2007-04-15)

 Allvarligt folkhälsoproblem
Sedan slutet av 80-talet har flera amerikanska studier om köpberoende tagits fram som visar på en förekomst ända upp till 16 %, och idag pågår forskning vid flera av de stora amerikanska universiteten. I den amerikanska tidskriften American Journal of Psychiatry föreslås i oktober 2006 att den tunga instansen American Psychiatry Association (APA) vilken beslutar om samtliga internationella kriterier för psykisk störning/beroendesjukdomar enligt DSM, inför den nya version som kommer 2010, ska ta med köpberoende. I Sverige finns ingen forskning och vi har inga jämförbara siffror, men om vi utgår från de amerikanska så utgör därmed köpberoende ett allvarligt folkhälsoproblem och troligen finns det ett stort mörkertal.

 Drabbar både kvinnor och män
I den senaste amerikanska studien (Koran et al 2006) har man sett att nästa lika stor procent (5.5% ) män blir köpberoende som kvinnor, det som skiljer sig är att kvinnor köper kläder och smycken,män köper mer teknikprylar. Man såg också att personer mellan 20-35 år lättare fastnade i beroende än äldre.


Kommentarer
Postat av: Nea.

Vem tycker du borde vinna i tävlingen jag har på min blogg? Rösta gärna. :)



Nea FTW! <33

2009-01-20 @ 04:29:00
URL: http://neapeahh.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0